בטון רזה – על השכבה הנסתרת שחשוב שתכירו

בטון רזה

בטון רזה הוא חומר בנייה פופולרי שחשוב להכיר, במאמר זה נחקור את תכונותיו של הבטון רזה ונסביר למה הוא כל כך חיוני, כמעט בכל פרויקט.

מה זה בטון רזה ולמה הוא נקרא ככה?

בטון רזה (Lean Concrete) הוא סוג של בטון המיוצר ביחס מים-צמנט גבוה, כאשר כמות הצמנט בתערובת הבטון נמוכה ביחס לכמות המים. השם "רזה" מתייחס לתכולת הצמנט הנמוכה שבבטון זה. הרעיון מאחורי הבטון הרזה הוא ליצור בטון שיאפשר יישום כמשטח ישר על הקרקע.
נהוג להשתמש בבטון רזה כחוצץ בין האדמה ליסודות המבנה. 

למה?

כאשר בטון רטוב מגיע במגע עם האדמה, יתכן שייסדק מפני שהאדמה סופגת מהמים שבתערובת הבטון הרטובה וכתוצאה מכך משתנה יחס המים-צמנט. כדי למנוע פגיעה זו בבטון, נהוג ליצוק קודם את הבטון הרזה בשכבה בעובי של כ-5 ס"מ. לאחר התייבשות הבטון הרזה, ניתן להמשיך וליצוק עליו את יסודות המבנה, מבלי לחשוש מפגיעה בתכונות הבטון הקונסטרוקטיבי.

מה החשיבות של בטון רזה?

בטון רזה משמש בעיקר כחוצץ בין האדמה ליסודות המבנה, ולכן יש לו חשיבות רבה בתחום הבנייה וההנדסה. הנה כמה דברים מהיתרונות של הבטון הרזה:

  1. הפרדה מהאדמה: השימוש בבטון רזה כחוצץ מאפשר להפריד בין האדמה ליסודות המבנה. תכונה זאת מגנה על יסודות המבנה מפגיעה ישירה של האדמה ומונעת את התקרקעות היסודות וסדיקה שלהם.
  2. יציבות ואיכות: בטון רזה מספק יציבות ואיכות ליסודות המבנה. הגורמים הגבוהים של מים בתערובת הבטון יכולים לספק ייצוב טוב יותר בעת היציקה ולתת את האחיזה הנדרשת בין הבטון לאדמה.
  3. קלות יישום: בטון רזה מאפשר יישום קל כמשטח ישר על גבי הקרקע. זה חשוב במקרים בהם יש צורך בפריקה יעילה וקלה לאחר סיום השימוש בבטון.
  4. חסכון במשאבים: בטון רזה דורש כמות צמנט נמוכה יותר מהבטון הרגיל, מה שמפחית את שימוש הצמנט ויכול לחסוך לכם כסף.
  5. סביבה ותחזוקה: בטון רזה מספק מצב אידיאלי לתחזוקה במבנה ולכן מפחית את עלויות התחזוקה והתיקון בעתיד. כמו כן, בטון רזה הינו ידידותי יותר לסביבה בגלל השימוש המועט יחסית בצמנט.

בסרטון הבא תוכלו לראות את הבטון הרזה בפעולה, שימו לב כמה הוא דליל ומימי ביחס לבטון הרגיל:

מתי נעשה שימוש בבטון רזה?

הנה כמה מהמקרים הנפוצים בהם נעשה שימוש בבטון רזה:

חוצצים בין האדמה ליסודות המבנה 

כפי שציינו, בטון רזה משמש ליציקת שכבת חיצוץ נפרדת בין האדמה ליסודות המבנה, על מנת להפריד את האדמה מהבטון הקונסטרוקטיבי ולמנוע פגיעה ישירה ביסודות.

משטחי תמיכה 

בטון רזה משמש כשכבת משטח ישר על גבי הקרקע לצורך יציבות ותמיכה במבנים, כמו מסלולי הליכה, רחובות, מגרשי ספורט, וחניונים.

פריקה

בטון רזה משמש בתהליכי פריקה של מבנים ותשתיות, בהם יש צורך ביציקת שכבת חיצוץ נוספת כדי לשלב חומרים אחרים עם האדמה.

מעקות ומסילות

בטון רזה משמש גם בבניית מעקות ומסילות, כגון מעקה מסילת רכבת או מעקה באזורי מרעה.

תחזוקת כבישים

בטון רזה משמש לתיקון ושדרוג כבישים ושבילים, בהם נעשה שימוש בכבישים דקים או חיבורים בין כבישים קיימים.

שימושים נוספים לבטון רזה כוללים בניית מדשאות בגנים ופארקים, מערכות לניקוי מים ופרויקטים תעשייתיים בהם נדרשת שכבת חיצוץ לצורך תמיכה ויציבות.

בטון רזה בפרויקט בניה

איך חותכים בטון רזה?ֿ

רזה או עבה, חיתוך בטון עושים רק עם מסור יהלום המותאם לחיתוך בטון וחומרים קשים אחרים. המסור כולל להבים המשולבים יהלומים שמסוגלים לחתוך דרך הבטון הקשה באופן יעיל. על מנת לבצע ניסור בטון בעזרת מסור יהלום, נדרש יכולת ומיומנות מיוחדת על מנת להבטיח תוצאות איכותיות ולהימנע מפגיעה במבנה ובעובדים.

לסיכום

שימוש בבטון רזה יכול להיות מועיל במיוחד במקרים כמו הנחת יסודות, שמירה על איכות הבטון הקונסטרוקטיבי, או כשנדרש יישום קל ויעיל על גבי הקרקע.
מקווים שהפקתם תועלת מהכתבה, אם אי פעם תצטרכו לחתוך בטון רזה, עבה, או כל דבר באמצע, פנו אלינו, אפיק ניסור וקידוח בטון, ותיהנו מעבודה מקצועית במחירים נוחים!

מאמרים נוספים בנושא
בטון מוטבע
בטון מוטבע – המדריך המלא

אם אתם אדריכלים, מעצבי פנים, קבלנים שעתידים לבנות מבנה כלשהו, אנשים שעומדים בפני שיפוץ או שדרוג הדירה ומתלבטים לגבי אופציות הריצוף שעומדות בפניכם – הגעתם

קרא עוד »

באים עד אליכם להצעת מחיר מדויקת
בחינם וללא התחייבות! קבענו?

השאירו פרטים או חייגו אלינו למספר 077-2313-009