בטון מוטבע – המדריך המלא

בטון מוטבע

אם אתם אדריכלים, מעצבי פנים, קבלנים שעתידים לבנות מבנה כלשהו, אנשים שעומדים בפני שיפוץ או שדרוג הדירה ומתלבטים לגבי אופציות הריצוף שעומדות בפניכם – הגעתם למקום הנכון.

במאמר זה נביא מידע רלוונטי אודות שיטת הריצוף הייחודית של בטון מוטבע (או בשמה השכיח יותר – בומנייט) שיוכל לסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה והמתאימה עבורכם כאשר תעמדו בפני ההחלטה – באיזו שיטת ריצוף כדאי לבחור?

*שימו לב – חברתנו 'אפיק ניסור בטון' אינה מתעסקת ביציקות בטון מוטבע או באספקת חומרים ליציקה.
אך אם אתם עומדים להיכנס לפרויקט שיפוצים וזקוקים לניסור בטון, צרו קשר ותקבלו הצעת מחיר מנצחת!

מה זה בטון מוטבע?

בטון מוטבע (או בומנייט) הוא משטח בטון שהוטבעו בו טקסטורות המדמות חומרים כמו אבן, לבנים, שיש, עץ, או כל צורה אפשרית. הוא משמש לרוב עבור ריצופים חיצוניים כמו חצרות ושבילי כניסה לבית. בטון מוטבע הוא אחת משיטות הריצוף הפופולאריות ביותר בימינו עקב השימושים השונים והמגוונים שהוא מאפשר. 

שיטת ריצוף זו פותחה במקור בארה"ב ועם הגעתה לישראל, החלה לתפוס תאוצה בפרויקטים רבים של חברות בנייה. כיום, שיטת ריצוף זו נגישה עבור כל אדם, הן לשימוש מסחרי והן לשימוש פרטי ורבים בוחרים בה על פני פתרונות חלופיים עקב יתרונותיו הרבים של החומר.

יתרונות בומנייט

  • עמידות – בומנייט הינו חומר עמיד במיוחד ולכן הוא אינו נפגם או נשחק בקלות, בניגוד למרצפות רגילות שעלולות עם הזמן להישרט, להיסדק ואף להישבר. כמו כן, הוא עמיד לתנאי מזג אויר קיצוניים.
  • חוזק – בטון מוטבע הוא חומר מאוד חזק ובשל היותו כזה הוא יכול לשאת עליו משקלים כבדים ביותר.
  • הישמרות הצבע לאורך זמן – בתהליך הייצור של בטון מוטבע, מוחדר פיגמנט לתוך החומר ובכך הצבע נשמר לאורך זמן ואינו דוהה. 
  • משטח אחיד – כיוון שהבטון המוטבע מיוצר כמשטח אחיד, כאשר הוא מיועד לריצוף של סביבה חיצונית, אין חשש מצמיחה של עשבים או הצטברות של לכלוך שעלולים היו להופיע בשיטות ריצוף שונות בין רווחי המרצפות.  
  • זמני ביצוע – ניתן לצקת משטחים גדולים בזמני ביצוע קצרים יחסית בתהליך עבודה מהיר. (בין 90 ל-150 מ"ר ביום עבודה בודד). 
  • עלות – מחיר בטון מוטבע נחשב אטרקטיבי לעומת שימוש בריצוף טבעי אותו הבטון המוטבע יכול לחקות כמעט באופן זהה לחלוטין. מחיר למ"ר של בטון מוטבע יכול להגיע לכמה מאות שקלים. (במידה ונדרשות עבודות מקדימות טרם יציקת הבטון, המחיר עלול להיות גבוה יותר).
  • אפשרויות התאמה רבות ומגוונות – בשל תכונותיו של הבטון המוטבע, ניתן להתאימו למגוון רחב של שימושים וסגנונות עיצוב וכן, אפשר להטביע בו עיצוב ספציפי בהתאמה אישית לבקשת הלקוח. 
  • תחזוקה וניקיון – הבטון המוטבע קל מאוד לניקוי באמצעות חומרי ניקוי רגילים. תהליך התחזוקה שלו פשוט וכולל בעיקרו מריחת סילר על גבי המשטח, בכדי להימנע מכתמים לאורך זמן בשל היותו חומר סופג. 
טקסטורות לבטון מוטבע

איזה טקסטורות בומנייט תוכלו למצוא?

באמצעות הבטון המוטבע אפשר לייצר כמעט כל סוג של טקסטורה ולחקות סוגים רבים מאוד של מרקמים וחומרים. בין הדוגמאות האהובות והנפוצות ביותר ניתן למצוא בטון מוטבע בטקסטורות של:

  • אבנים שונות (גיר,חול, צפחה)
  • עצים (אלון, אורן)
  • סלעים (גרניט, סלע עתיק, סלע איטלקי) 
  • ועוד.  

צריכים השראה? בבקשה:

הצבעים המבוקשים ביותר ליצירת בטון מוטבע

אם בעבר השימוש בבטון מוטבע היה בעיקרו בצבע אפור, כיום ניתן ליצור אותו בכל צבע רצוי. 

ע"י הוספת פיגמנט לחומר ניתן להגיע למגוון רחב מאוד של צבעים ולכן כל אחד יכול לבחור את הגוון עפ"י טעמו האישי וסגנונו העיצובי. (אנשים שמתחברים לסגנון עיצוב מודרני למשל, יבחרו לרוב בצבעים ניטרליים כמו אפור, שחור ולבן, לעומת אנשים שמתחברים לסגנון עיצוב בוהו שוק שיבחרו לרוב בצבעים כמו שמנת, בז', נחושת, זהב, חמרה). 

הבחירה יכולה להיקבע גם בהתאם ל"טרנדים" ול"צבעים החמים" של אותה התקופה וכן בהתאם לשימוש והיעוד של הבטון המוטבע (בומנייט בחצר של בית פרטי למשל יכול להיות בגוונים של אפור או בז', לעומת בטון מוטבע במבנה אמנותי או מבנה עם עיצוב יוצא דופן שיכול להיות בעל צבעים עזים ומיוחדים יותר או אפילו שילוב של מספר צבעים יחדיו).

עוד בנושא:

שימושים נפוצים של בטון מוטבע

שימושים נפוצים של בטון מוטבע

כפי שציינו, לבטון המוטבע שימושים רבים ומגוונים הן בבתים פרטיים ובניינים והן במשרדים ומבני ציבור שונים.

שימושים נפוצים בבטון המוטבע ניתן לראות בשטחי ריצוף שונים כמו: 

  • שבילי גישה למבנים
  • רחבות כניסה 
  • חצרות וגינות 
  • ריצוף לפרגולה 
  • ועוד. 

בנוסף, כיוון שהבטון המוטבע חזק מאוד הוא משמש גם לבניית תשתיות כמו גשרים, כבישים ובניית חניונים. 

איך עושים בטון מוטבע?

תהליך הייצור של בומנייט כולל מספר שלבים. לפני שמתחילים לעבוד, חשוב לבצע תכנון של שטח הריצוף ולבחור את סגנון ההטבעה והצבע הרצוי. לאחר שסיימנו עם עבודת התכנון, מתחיל תהליך הייצור עפ"י השלבים הבאים:

  1. הכנת השטח – בהתאם למיקום בו מבצעים את הטבעת הבטון וכן בהתאם לתנאי השטח, יש לקבוע את אופן היציקה ולבחור את החומרים המתאימים. 

אם מדובר בהטבעת בטון בחוץ, יש צורך לנקות היטב את המשטח, ליישרו ולפלסו. לשלב זה חשיבות גדולה בתהליך הייצור כיוון שהוא משפיע על היתפסות הבטון ועל התוצאה הסופית. 

  1. יציקת הבטון – לאחר שהמשטח מוכן, מפזרים עליו את הבטון ומפלסים אותו לגובה הרצוי.
  2. החדרת חומר מונע שחיקה ופיגמנט צבע – כשהבטון עוד רך שמים עליו חומר מיוחד שחודר לשכבת הבטון העליונה ומקשר בינו לבין הצבע. בשלב זה מפזרים את פיגמנט הצבע ומחליקים אותו כך שיתפזר באופן אחיד על כל המשטח.
  3. השטחה והחלקה של הבטון ופיזור חומר הפרדה – כשלב הכנה לקראת ביצוע ההטבעה, יש לבצע החלקת בטון. השלב הזה הוא משמעותי וחשוב שכן החלקה שמבוצעת בצורה נכונה וטובה תביא לתוצאות משופרות בשלב ההטבעה. חומר ההפרדה יסייע למנוע הידבקות של התבניות לבטון בשלב הבא של ההטבעה. 
  4. הטבעת הבטון – לפני שהבטון מתייבש באופן מלא, מטביעים עליו את הדוגמא הרצויה באמצעות תבניות מיוחדות (לרוב יהיו אלו תבניות גומי) וסטמפר דפיקה. כתוצאה מההטבעות תיווצר הטקסטורה על גבי הבטון (דמוי אבן, דמוי עץ, דמוי סלע וכו'). 
  5. חיתוכים – בומנייט נוטה להתכווץ ולכן עלולים להיווצר בו סדקים. כדי למנוע ממצב זה לקרות, יום לאחר יציקת הבטון וההטבעות, יש לבצע חתכים קטנים (חמישה סנטימטרים) יזומים ומבוקרים על גבי הבטון באמצעות מכשיר לחיתוך בטון
  6. שטיפת המשטח – לאחר שלב החיתוכים, שוטפים את המשטח והוא למעשה מוכן. כשבוע לאחר מכן מורחים עליו חומר שישמור ויגן עליו. 
  7. מריחת שכבת הגנה על המשטח – הסיום הסופי של תהליך הייצור נעשה במריחת שכבת סילר על המשטח, בכדי לשמור עליו ולהגן עליו מפני ספיגת כתמים. הגימור יכול להיות במראה מבריק, חצי מבריק או מאט. 
חומרים ליצירת בטון מוטבע

החומרים שצריך כדי ליצור בטון מוטבע

בכדי ליצור בטון מוטבע נעשה שימוש במספר חומרים:

  • בטון משופר החלקה – לרוב, ביצירת בטון מוטבע נשתמש בבטון משופר החלקה שמורכב מתערובת של צמנט, חצץ, חול ומים (התמהיל של החומרים מעט שונה משל בטון רגיל ויש בו כמות גדולה יותר של צמנט וחול כדי ליצור חומר חזק ודחוס יותר).
  • חומרי חיזוק – בתהליך של יצירת בטון מוטבע, עושים שימוש בחומרי חיזוק שונים בכדי לשפר ביצועים ולמקסם את החוזק של המשטח. חומרי חיזוק יכולים להיות סיבים, רשתות, מוטות פלדה וכו'. 
  • חומר שחיקה – חומרי שחיקה מגיעים לרוב כתערובת של צמנט, קוורץ ופיגמנטים שיחדיו יוצרים משטח עליון על פני הבטון. תפקידם של חומרי השחיקה הוא לחזק את החומר, להגביר את עמידותו לשריטות ולשחיקה וכן ליצור את הגוון הרצוי.
  • חומר הפרדה – קיימים בשוק מספר סוגים של חומרי הפרדה שמגיעים בצורת נוזל שקוף או אבקה מגוונת (שמכילה גם פיגמנט צבע) ומטרתם לייצר הפרדה בין הבטון לבין תבניות ההטבעה.  
  • סילר – שכבת ההגנה על החומר שמונעת ממנו ספיגת כתמים.

כמה פשוט, ככה יפה:

הכלים בעזרתם יוצרים בטון מוטבע

מספר כלים מסייעים לנו בתהליך יצירת הבטון המוטבע:

  • מכונות וכלים ליישור משטחים – בשלב הכנת המשטח, לפני יציקת הבטון נשתמש במכונה ליישור משטחים כגון מחפר, שופל, טרקטור, בובקט. הכלי ייבחר עפ"י מספר שיקולים כמו גודל שטח היישור, תנאי השטח (פנים לעומת חוץ, מקומות צרים לעומת רחבים, מקומות גבוהים לעומת נמוכים וכו').
  • מערבלי בטון – הבחירה בסוג מיכל הערבול תעשה בהתאם לגודלו של המשטח. במקרים בהם נדרשת כמות גדולה של בטון, ייעשה שימוש במערבל בטון נייד שמגיע לשטח באמצעות משאיות. כשמדובר בכמות קטנה של בטון, ניתן לעשות שימוש במערבלי בטון קטנים שנמצאים בשטח אשר מיועדים ליציקות בטון קטנות ומאפשרים את הכנת הבטון במקום.
  • טפסות – תבניות שלתוכן יוצקים את הבטון. התבניות ישמשו אותנו לבניית המסגרת וקביעת גבולות המשטח ויישרו את הבטון כאשר הוא במצב נוזלי. לאחר שהבטון יתקשה, נוכל להסיר אותן. הטפסות יכולות להיות עשויות מחומרים שונים בהתאם לצורך הספציפי של כל פרויקט. הן יכולות להיות מורכבות מברזל, פלדה, עץ, פח, קרטון ופלסטיק. (בתוך הטפסות ממוקמים חומרי החיזוק וכאשר הבטון היצוק מתקשה, הוא מתחבר אליהם וכך נוצר משטח חזק יותר). 
  • כלים לפיזור הבטון – כשמדובר בכמות בטון גדולה שיוצקים לתבניות גדולות, קיימת אפשרות ליצוק את הבטון ישירות ממערבל הבטון שמובנה על המשאית. במקרים של כמויות בטון ותבניות קטנות יותר, שופכים את הבטון לתוך מריצות ומשם מפזרים אותו על המשטח בעזרת מעדר או כלי דומה. 
  • פלס – מכשיר מדידה באמצעותו ניתן לבחון שהמשטח מאוזן יחסית אל הקרקע. הפלס מסייע לעבודה להיות ישרה, חלקה ואיכותית. 
  • כלים להחלקת בטון – לרוב, החלקת הבטון תעשה ע"י כלי חשמלי שנקרא הליקופטר. לפני החלקת הבטון באמצעות ההליקופטר, ניתן להשתמש בכלי עבודה ידניים שיהוו כמעין עבודת הכנה ויסייעו לקראת שלב החלקת הבטון ע"י ההליקופטר. ישנם מגוון כלים ידניים כגון רולר רשת פלדה, כף החלקה (פצקה), סוגים שונים של מאלצ'ים וכו'. 
  • כלים לצביעת המשטח – לרוב, קבלת הפיגמנט של הבטון יעשה ביחד עם שלב החדרת חומרי השחיקה, אך אם רוצים לצבוע את הבטון לאחר שכבר בוצעה בו הטבעה, ניתן לעשות זאת באמצעות מרססת, קומפרסור או אקדח צבע.
  • כלים להטבעת הבטון – תבניות ושבלונות שבאמצעותן ניתן לקבל תוצאות איכותיות של מגוון רחב של טקסטורות ומרקמים (דמוי אבן, דמוי עץ, סוגים שונים של אריחים וכו'). את התבניות ממקמים על גבי המשטח ועליהן עוברים עם סטמפר דפיקה בכדי לבצע את ההטבעה. 
  • מכונת חיתוך בטון מיוחדת – ביצוע החיתוכים היזומים בבטון המוטבע הינה עבודה עדינה ומדויקת ולכן היא תעשה באמצעות מכונת חיתוך מיוחדת.
  • עזרים להתזה או מריחת סילר – את שכבת הסילר ניתן ליישם על המשטח באמצעות כלים שונים כגון גלגלת, מברשת, רולר, מרסס ועוד. 

הכי פשוט שאפשר:

אולי יעניין אתכם גם:

סיכום

אין ספק כי בטון מוטבע הוא פתרון ריצוף יעיל ואיכותי שבזכות תכונותיו הטובות מתקבלות תוצאות ברמה גבוהה שדומה באופן כמעט זהה לחומר המקורי. בתהליך ייצור הבטון המוטבע מעורבים מספר אנשי מקצוע שעובדים יחדיו ועליהם לספק ללקוח את התוצאה הטובה ביותר. כדי ליהנות מאיכות ללא פשרות מומלץ לפנות לבעלי מקצוע עם ותק וניסיון שיוכלו להבטיח זאת ללא אכזבות. 

כפי שציינו בתחילת המאמר, חברתנו 'אפיק ניסור בטון' אינה מתעסקת ביציקות בטון מוטבע, אך אם אתם עומדים להיכנס לפרויקט שיפוצים וזקוקים לניסור בטון, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר ונשמח לסייע לכם.

אפיק ניסור בטון המחירים הטובים בארץ
מאמרים נוספים בנושא

באים עד אליכם להצעת מחיר מדויקת
בחינם וללא התחייבות! קבענו?

השאירו פרטים או חייגו אלינו למספר 077-2313-009