עובי קיר חיצוני VS עובי קיר פנימי

עובי קיר חיצוני בבית הוא מינימום 20 ס"מ לעומת עובי קיר פנימי שלרוב נע בין 7 עד 10 ס"מ, למעט מקרים מיוחדים כמו קיר ממ"ד.

ההבדל בעובי נובע מכך שקירות חיצוניים הינם קירות שבונים את מעטפת המבנה ואילו קירות פנימיים משמשים לחלוקה והפרדה בתוך חללי המבנה. 

במאמר הבא נפרט על סוגים שונים של קירות פנימיים וחיצוניים והעובי שלהם.

אם אתם מתעניינים בעוביים של קירות, ייתכן ואתם נמצאים לקראת שיפוץ המבנה שלכם, ואם זה אכן המצב, נשמח לסייע לכם לעבור את התקופה הזו עם כמה שפחות כאבי ראש. 
צריכים שירותי קידוח או ניסור קירות בטון? אפיק ניסור וקידוח בטון כאן בשבילכם! צרו עימנו קשר עוד היום ונשמח לעמוד לשירותכם.

מה צריך להיות עובי קיר חיצוני?

העובי הסטנדרטי של קיר חיצוני הוא 20 ס"מ מינימום. 

במקרים מסוימים קירות חיצוניים ידרשו להיות עבים יותר, נפרט עליהם בהמשך.

במה תלוי עובי קיר חיצוני

במה תלוי עובי קיר חיצוני? 

עובי קיר חיצוני נקבע בהתאם למספר פרמטרים כגון:

  • סוג הקרקע
  • תנאי אקלים ותנאי מזג אויר
  • תנאים סביבתיים
  • מיגון במצבי חירום

מתי נעדיף קיר חיצוני עבה יותר?

במקרים מסוימים נעדיף או נצטרך לבנות קיר חיצוני עבה יותר מהמידות הסטנדרטיות המקובלות. 

שימוש בקיר חיצוני עבה יותר נפוץ במקרים הבאים:

תנאי אקלים וקרקע

עובי הקירות החיצוניים יקבעו בהתאם לסוג הקרקע עליה יושבים יסודות המבנה ולאקלים באזור:

  • סוג הקרקע – סוג הקרקע עליה המבנה עתיד להיבנות ישפיע על אופי הבנייה, חומרי הבנייה וגם על הקירות והעובי שלהם. יש הבדל בין בנייה שנעשית על קרקע חולית, קרקע סלעית או קרקע שתחתיה זורמים מי תהום. במקרים בהם הבנייה צריכה להיות חזקה יותר, לרוב הקירות החיצוניים יצטרכו להיות עבים יותר. 
  • תנאי אקלים ומזג אויר – באזורי מגורים לחים בהם נדרש איטום המונע חדירת לחות ורטיבות למבנה או באזורים מדבריים ויבשים בהם יש שינויי מזג אויר קיצוניים בין היום ללילה, וכן באזורי מגורים בעלי תנאי מזג אויר קיצוניים כגון רוחות חזקות, גשמים ושטפונות, שלג או שרב – יש צורך לדאוג לבידוד תרמי בקירות החיצוניים של המבנה. יצירת בידוד תרמי תתאפשר על ידי עובי רב יותר של הקיר. 

תנאים סביבתיים

סביבה רועשת כמו כבישים ראשיים ומהירים, שדות תעופה, נמלי ים, בתי חולים, תחנות כיבוי אש, תחנות משטרה וכו' עלולים לגרום למפגע אקוסטי, ובכדי ליצור בידוד טוב ומספק, יש לעבות את הקירות החיצוניים. 

מיגון במצבי חירום

בתחום הבנייה קיימת התייחסות למצבי קיצון ומצבי חירום אשר משפיעים על סוג הבנייה, החומרים והמידות: 

  • מלחמה – חדרי ממ"ד מחויבים להיבנות בהתאם לתקנים מסוימים ועובי הקיר החיצוני בחדרי ממ"ד עבה יותר ויכול לנוע בין 25 ס"מ ולהגיע עד ל-40 ס"מ במקרים מסוימים. 
  • רעידות אדמה – באזורים שמועדים לרעידות אדמה לעיתים הבנייה צריכה להיות חזקה ויציבה ולכן ייעשה שימוש בקירות חיצוניים עבים יותר. 

מה צריך להיות עובי קיר פנימי?

פרט לקירות מיוחדים שדורשים עובי שונה, הסטנדרט לעובי קיר פנימי נע בין 7-10 ס"מ. 

מה משפיע על עובי הקירות הפנימיים?

העובי של קירות פנימיים ייקבע בעיקר בהתאם למטרה ולייעוד שלהם, ברוב המקרים נסתפק בעובי קיר פנימי סטנדרטי ואילו במקרים מסוימים, הקיר הפנימי יידרש להיות עבה יותר.

מתי נעדיף קיר פנימי עבה יותר?

קירות פנימיים עבים יותר ניתן למצוא במצבים הבאים:

קיר הדף

קיר הדף בנוי מבטון ומגן על דלת הממ"ד מפני הדף שמגיע מפתחי הקירות החיצוניים. עובי של קיר הדף יכול להיות 15 ס"מ או 20 ס"מ. 

  • קיר הדף בעובי של 20 ס"מ – במקרים בהם גובהו של קיר ההדף מעל ל-5.3 מטרים, עוביו יהיה 20 ס"מ. בנוסף, כשקיים מרחק של עד 4 מטרים בין דלת הממ"ד אל הקיר החיצוני שמקביל אליה, וכן במקרים בהם המרחק שבין פינות דלת הממ"ד לקיר החיצוני שנמצא בניצב לה לא עולה על 2.2 מטרים, ייעשה שימוש בעובי קיר של 20 ס"מ.
  • קיר הדף בעובי של 15 ס"מ – כשהמרחק בין דלת הממ"ד אל הקיר החיצוני המקביל אליה נע בין 4-15 מטרים וכן כאשר המרחק מפינות דלת הממ"ד עד לקיר החיצוני שניצב לה נע בטווח של 2.2 מטרים ל-7 מטרים, ייעשה שימוש בקיר בטון בעובי 15 ס"מ.
  • קיר הדף מבטון בעובי 20 ס"מ – יבנה כאשר המרחק מדלת הממ"ד אל קיר חיצוני מקביל הוא עד 4 מטרים וכאשר המרחק מפינות דלת הממ"ד לקיר חיצוני שניצב לדלת הוא עד 2.2 מטרים. ובנוסף, כאשר גובה קיר המגן הוא מעל ל-5.3 מטרים.
  • קיר הדף מבטון בעובי 15 ס"מ – יבנה כאשר המרחק מדלת הממ"ד אל קיר חיצוני מקביל יהיה בין 4 ל-15 מטרים וכאשר המרחק מפנימות דלת הממ"ד לקיר חיצוני שניצב לדלת הוא בין 2.2 ל-7 מטרים.

קיר בעל תשתיות

קירות שיש צורך להעביר בהם תשתיות כגון חשמל או מים, תקשורת, מערכות ניקוז למיזוג, אזעקות וכו' יהיו עשויים בדרך כלל בעובי 10 ס"מ ולא פחות כדי שיוכלו להעביר בהם את התשתיות כראוי. בקיר פנימי שיש צורך להכניס בתוכו את ארון החשמל הדירתי ואת ארון התקשורת, עובי הקיר יהיה 15 ס"מ. 

קיר אקוסטי

בחדרים בהם צריך ליצור בידוד אקוסטי כמו למשל חדרי ישיבות, חדרי נגינה, אולמות קונצרטים והצגות, בתי קולנוע או חדרים שבהם יש רעש גדול של ציוד ומכשור מסוימים, נשתמש בקירות שבתוכם מצוי חומד מבודד אקוסטי. לרוב קירות אלו יהיו עבים יותר מקירות פנימיים סטנדרטיים. 

קיר ממ"ד פנימי

 קיר פנימי בממ"ד הינו עבה יותר מקירות פנימיים רגילים, והוא לרוב ינוע בין 20-25 ס"מ.

11 סוגי קירות והעובי שלהם על פי התקן

לפניכם סוגי קירות נפוצים בישראל והעובי של כל אחד מהם.

קיר חיצוני בבניין

העובי המינימלי לקיר חיצוני סטנדרטי בבניין הינו 20 ס"מ. 

עובי הקיר יכול להשתנות מעט ולהיות עבה יותר בהתאם לאזורי מגורים שונים ולסוג המבנה. 

תקן 1045 לחוק התכנון והבנייה מתייחס לנושא הבידוד במבנים וקובע דרישות מינימאליות לרמת בידוד תרמי של מעטפת הבניין. במקור התקן התייחס לבנייני מגורים בלבד, אבל עם השנים הוא עבר שינויים ונוספו לו דרישות שמתייחסות גם לסוג המבנה כמו בנייני משרדים, בתי חולים, בתי מלון, מוסדות חינוך, דיורים מוגנים, בתי סוהר וכו'. עובי הקיר ייקבע על פי רמת הבידוד התרמי הנדרשת לסוג המבנה. 

קיר חיצוני בבית פרטי

גם עובי של קיר חיצוני סטנדרטי בבית פרטי הוא 20 ס"מ. היתרון כאשר מדובר בתכנון בית פרטי מאפס הוא שיש יותר מקום למשחק בעוביים של הקירות. ניתן לעשות שימוש בקירות חיצוניים עבים יותר כמו למשל קיר בעובי 22 ס"מ עם טיח תרמי שיעניק בידוד טוב יותר לבית, או קיר כפול בעובי של 30 ס"מ מבלי לבצע טיח תרמי. 

קיר חיצוני של מקלחת, שירותים או מטבח

  • קיר חיצוני בחדרי רחצה – קירות חיצוניים של חדרי רחצה שבהם יש להכניס מיכל הדחה סמוי יצטרכו להיות מעובים באזור המיכל.
  • קיר חיצוני במטבח – קירות חיצוניים של מטבחים יצטרכו להיות מעובים באזור מעבר צנרת הדלוחין.

קיר חיצוני ממ"ד

קיר ממ"ד חיצוני צריך להיות לפחות 25 ס"מ. 

אחד הדברים החשובים ביותר בממ"ד הוא עובי הקירות שמהם הוא בנוי. הממ"ד נועד לשמור עלינו במקרי חירום ולהגן עלינו בעיקר מפני ירי של רקטות. מסיבה זו, קירות הממ"ד צריכים להיות עבים וחזקים יותר והם נדרשים לעמוד בתקנות פיקוד העורף.

התקן לעובי קירות הממ"ד נקבע בהתאם לכמות הקירות החיצוניים בו:

  • קיר חיצוני אחד בממ"ד – עובי הקיר יהיה 25 ס"מ
  • שני קירות חיצוניים בממ"ד – עובי הקירות יהיו 25 ס"מ
  • שלושה קירות חיצוננים בממ"ד – עובי הקירות יהיו 30 ס"מ
  • ארבעה קירות חיצוניים – במקרים בהם הממ"ד לא נצמד לבית, או שהכניסה אליו היא לא מתוך הבית, הממ"ד ייבנה עפ"י התקן של 'ממ"ד חיצוני' ועובי הקירות יהיו 40 ס"מ.

קיר פנימי בבניין

כפי שציינו, לרוב, העובי של קיר פנימי בבניין יהיה בין 7 ל-10 ס"מ. 

לרוב, במבנים גדולים ומרווחים נעדיף להשתמש בבלוק 10 ס"מ כיוון שהוא נוח יותר לעבודה בשטח, יציב יותר וקל להעביר בו צינורות. בדירות צפופות שמחלוקות ליחידות קטנות, ויש צורך משמעותי בחיסכון במקום, ההעדפה תהיה להשתמש בבלוק 7 ס"מ.

קיר פנימי בבית פרטי

ברוב המקרים העובי של קירות פנימיים בבתים פרטיים לא יהיה שונה מעובי הקירות הפנימיים בבניינים, אשר עומדים על סטנדרט של 7-10 ס"מ. עובי של קיר פנימי בבית פרטי ייקבע בעיקר בהתאם לשימוש שלו. 

קיר פנימי של מקלחת, שירותים או מטבח

קיר פנימי של מקלחת, שירותים ומטבח צריך להיות בעובי של לפחות 10 ס"מ בכדי לאפשר העברה של תשתיות צנרות בתוכו. 

קיר פנימי ממ"ד

כאשר מדובר בקיר ממ"ד פנימי, כלומר כאשר קיר הממ"ד הוא בתוך הבית, לרוב העובי שלו ינוע בין 20-25 ס"מ. עובי הקיר יושפע מהאופן בו בנוי הממ"ד ותלוי בכמות הקירות החיצוניים וכמות הקירות הפנימיים. 

למידע נוסף על עובי קירות ממ"ד, לחצו כאן.

צריכים ניסור בטון - עם אפיק תקבלו את המחיר הטוב בארץ

קיר גבס

עובי של קיר גבס לרוב יהיה כ-10 ס"מ. ניתן לבנות קירות גבס דקים יותר, אפילו בעובי של 5 ס"מ, אך יהיה קשה מאוד לשים בהם בידוד ולהעביר בתוכם תשתיות, לכן עובי הקיר ייקבע בהתאם לייעוד שלו. קיר דק ישמש לרוב כקיר חציצה בלבד ולא נוכל לתלות עליו דברים כבדים. ככל שרוחב הקיר גדול יותר, עדיף לבנות קיר עבה יותר כדי להבטיח את חוזקו ויציבותו.

קיר תומך

לרוב, כאשר מדובר בדירות, עובי קיר תומך ינוע בין 15-20 ס"מ ואילו במגדלי מגורים ומשרדים, קיר תומך יכול להיות גם מעל ל-20 ס"מ.

תפקידו של הקיר התומך הוא למנוע תזוזות אדמה ועפר, לשמור על שלמות המבנה ולהבטיח את הגנתו מפני קריסה. לרוב הקיר התומך יהיה עשוי בטון, אך ייתכנו מצבים בהם ניתן יהיה לבנות את הקיר מפלדה ואבן. 

קיר בין דירות

במרבית המקרים, קירות בין דירות ייבנו בעובי של 15 או של 20 ס"מ.

אם מדובר בקיר שנבנה מחומרים מלאים כמו לבנים או בטון, עובי הקיר יכול להיות 15 ס"מ.

אם מדובר בקיר שנבנה מבלוק בטון חלול, העובי המינימלי הסטנדרטי הינו 20 ס"מ.

העובי של קיר משותף בין דירות ייקבע בהתאם לרמת בידוד רעשים והפרדה אקוסטית בין דירות, כפי שמופיעה בתקנות התכנון והבנייה. 

סיכום

קירות הם אחד המרכיבים הבסיסיים ביותר במבנה. כפי שהבנתם, קיימים הבדלים בין עובי קירות פנימיים לקירות חיצוניים שחשוב לדעת ולהכיר אותם, במיוחד אם אתם נמצאים לפני מעבר דירה או לקראת פרויקט שיפוצים.

אם אתם עומדים לשפץ המבנה שלכם ואתם זקוקים לבצע שינויים בקירות שלכם, אפיק ניסור בטון כאן בשבילכם!

חשוב לנו לספק לכם את התוצאה המושלמת, לכן אנו עושים שימוש בכלים המתקדמים ביותר ומבצעים את העבודה בצורה הבטוחה ביותר.

לקבלת הצעת מחיר מנצחת עבור ניסור וקידוח בטון, צרו עימנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!

מאמרים נוספים בנושא
חסרונות בנייה רוויה
חסרונות בנייה רוויה

את צמד המילים הזה, בנייה רוויה, אפשר להציג באמצעות אחת משתי הגדרות.  על פי ההגדרה הראשונה, בנייה רוויה מתייחסת לשימוש בחומרים ממוחזרים, במטרה לצמצם את

קרא עוד »
בטון מוטבע
בטון מוטבע – המדריך המלא

אם אתם אדריכלים, מעצבי פנים, קבלנים שעתידים לבנות מבנה כלשהו, אנשים שעומדים בפני שיפוץ או שדרוג הדירה ומתלבטים לגבי אופציות הריצוף שעומדות בפניכם – הגעתם

קרא עוד »

באים עד אליכם להצעת מחיר מדויקת
בחינם וללא התחייבות! קבענו?

השאירו פרטים או חייגו אלינו למספר 077-2313-009